Världens största satsar på de minsta

Partikelforskningsanläggningen Cern utanför Geneve i Schweiz fyller 50 år i år. Arbetet är i full gång med att färdigställa det som ska bli världens största partikelaccelerator.

Vid partikellaboratoriet i Cern finns enorma tunnlar där små partiklar, som protoner, får kollidera i enorma hastigheter. Den anläggning som byggs nu heter LHC, eller Large Hadron Collider, är 27 kilometer i omkrets och blir klar 2007.

De flesta svenska partikelfysiker är inblandade i arbetet. En av dem är professor Kerstin Jon-And, som är djupt fascinerad av den nya acceleratorn.

- Det är det mest spännande jag varit med om som partikelfysiker. Vi kliver ut i helt okänd terräng.

På Cern arbetar nu över 6000 forskare från 60 länder. De arbetar till stor del med den nya acceleratorn. Några frågor man vill ha svar på är bland annat hur massa uppkommer och var mörk materia är. Professor Tord Ekelöf är en av entusiasterna bakom Cern.

- Den standarteori vi har är oduglig. Det finns många föreställningar om hur det ser ut, men det finns inga fakta. Det är därför det ska bli så spännande att få nya svar.

50-årsjubileet i Cern inleds 16 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".