Higgspartikeln tycks vara på väg att fångas in

4:09 min

Sökandet efter Higgspartikeln kan ha krönts med framgång vid det internationella partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz. Men först nästa år kommer definitivt besked.

Världens mest kraftfulla partikelaccelerator, LHC Large Hadron Collider, har i tre års tid krockat partiklar mot varandra i en tunnel under marken för att titta in i materiens allra innersta, och framför allt för att försöka hitta Higgspartikeln, som enligt teoretiska beräkningar ska finnas där för att förklara varför allting har massa.

Higgspartikeln är den sista pusselbiten i fysikens så kallade standardmodell som beskriver krafter och småpartiklar.

Ett av de två experimenten vid CERN har hittat tydliga tecken på att Higgspartikeln finns, medan det andra experimentet har svagare resultat, enligt fysiker Vetenskapsradion har pratat med.

Ännu vågar man inte slå fast att man hittat Higgspartikeln på CERN. Mer data från LHC under 2012 kommer att ge ett definitivt svar, var beskedet igår.

Vetenskapsradions kommentator och chef Ulrika Björkstén samtalar i Studio Ett om resultatet.

Tidigare inslag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista