Nya tecken på ökat hot från växthuseffekten

Oron för växthuseffekten ökar. Nya studier tyder på snabb isavsmältning både på Arktis och på tibetanska glaciärer. Samtidigt visar det sig att halten av koldioxid i atmosfären ökat extra mycket de senaste två åren.

Jordens klimat blir allt varmare, sannolikt beroende på våra utsläpp av växthusgaser, och Arktis håller nu på att smälta i sådant tempo att det kan vara helt isfritt om somrarna vid nästa sekelskifte. Det rapporterade vi om i våras, och nu kommer ytterligare en studie som tyder på det.

Varning i Tibet

Samtidigt rapporterar kinesiska medier att uppvärmningen håller på att ställa till en miljökatastrof i Tibet.

Om hundra år kan de flesta glaciärerna i den regionen ha smält bort om inte effektiva motåtgärder vidtas, och 20 kinesiska och amerikanska forskare varnar nu för att glaciärernas krympning på högplatån kan leda till en ekologisk katastrof.

Kinas smältande höglandsglaciärer, avger sammantaget lika mycket vatten som ryms i landets näst största flod, Gula floden - varje år.

Snabb ökning av koldioxid

Oron för växthuseffekten stärks nu av uppgifter om att ökningen av koldioxid i atmosfären varit ovanligt snabb just de senaste två åren - 2 miljondelar om året istället för 1,5 om året som det varit tidigare.

Men det är alldeles för tidigt att säga om det här betyder att uppvärmningen tagit extra fart, enligt forskarna. Det kan mycket väl vara en tillfällig variation.

Håller den här ökningen i sig i mer än fem år finns det anledning att bli orolig, det säger den brittiske klimatforskaren Richard Betts till nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".