Starkare belägg för Higgs partikel

1:25 min

I tisdags presenterades nya resultat från fysiklaboratoriet Cern om att man kanske funnit spår av Higgspartikeln - den sista lilla pusselbiten i den så kallade standardmodellen, som är fysikernas schema över de partiklar och krafter som finns. Något som stärker indikationerna är att resultaten kom från två olika forskningsgrupper oberoende av varandra.

Båda detektorerna har uppfångat spår av vad som kan vara Higgspartikeln, spår som liknar varandra. Det verkar, enligt båda experimenten, som att Higgspartikeln har en energi på någonstans mellan 115 och 130 gigaelektronvolt. Vad just det måttet betyder är inte så viktigt-  huvudsaken är att resultaten matchar varann, vilket stärker sannolikheten att de stämmer. För grupperna har absolut inte samarbetat, berättar fysikprofessorn Richard Brenner, verksam vid Atlasexperimentet. 

– Det finn en mycket sträng regel att vi är konkurrenter och att vi inte öppnar vår data mot varandra. Även våra webbsidor är stängda så att de andra inte kan komma åt information om våra experiment, säger Richard Brenner, professor i fysik vid Uppsala Universitet.

Det finns bara en accelerator i världen som kan få till partikelkrockar vid så höga energier som den här forskningen gjorts med. Det finns bara LHC, Large Hadron Collider. Så ska man få oberoende mätningar, behövs av varandra oberoende grupper vid acceleratorn. 2012 ska man komma med klart besked om den signal från en tänkt Higgspartikel som man nu ser, är en signal eller en fluktuation i bakgrundsbruset, och då behövs oberoende uppgifter.

– Om det ena hittar det men inte den andra, ja då är det ju ingenting som har hittats, säger Richard Brenner vid Uppsala Universitet.

Vetenskapsradion
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista