Monsanto tar åt sig kritik om genförändrad mat

EU har ännu inte bestämt om företaget Monsanto ska få sälja genförändad majs, ett av många bakslag när företaget försökt införa genförändrade grödor i EU. Nu byter Monsanto strategi och medger att man måste lyssna på sina kritiker.

– Vi måste förklara vetenskap för allmänheten och förstå att det inte alltid räcker med att ge folk vad de vill ha, säger en självkritisk Andrew Cockburn, Monsantos vetenskapliga chef i Europa.

Efter tio års motstånd från allmänheten mot Monsantos strävan att införa genförändrade grödor i EU har företaget bytt strategi och söker nu dialog och förståelse. Det framkom i går vid en konferens om genteknikens vägskäl - arrangerad av forskningsprogrammet ELSA. ELSA har i fem år arbetat med att belysa de etiska och sociala frågorna kring gentekniken. Och forskningsprogrammets ordförande Annika Åhnberg är glad åt att Monsanto blivit mer lyhörda gentemot opinionen.

– Jag måste säga att det var oerhört intressant att höra Monsanto. Det var första gången som någon från det hållet så ödmjukt talade om sin egen del i ansvaret att den här diskussionen hakar upp sig och inte alltid är konstruktiv.

Nyligen sköt EU upp röstningen om godkännande av Monsantos genförändrade majs efter frågetecken kring hälsoefekterna. Myndigheter och organisationer har kritiserat att Monsanto håller det vetenskapliga underlaget kring majsen hemligt. Men Andrew Cockburn anser att det handlar om affärshemligheter.

– Viss information är affärshemligheter, och det är för att försvara våra immateriella rättigheter. Men alla som behöver se underlaget har fått se det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".