Ny metod kan bota cancer i urinblåsan

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat en metod för att få kroppen själv att ta kål på cancer i urinblåsan. I djurförsök har forskarna lyckats bota cancersjuka möss och snart kan försök inledas på människor.

– Vi har studerat de här mössen i olika stadier, även möss som har mer avancerad tumörsjukdom och även i de fallen har vi sett gynnsamma resultat, säger professor Tomas Tötterman.

Immunförsvaret tumörens värsta fiende
En cancertumör gör allt för att skapa så en så bra miljö för sig själv som möjligt. Då är kroppens eget immunförsvar tumörens värsta fiende. Blåscancertumören hindrar därför kroppens egna försvarsceller och försvagar dem.

Det som Tomas Tötterman nu kan visa är att om man sprutar in ett förkylningsvirus med gener som får kroppens försvarsceller att arbeta hårdare så kan kroppens eget immunförsvar vinna kampen mot cancern.

Svårt få med läkemedelsindustrin
Som vanligt finns det många hinder innan cancerpatienter kan få hjälp med den här metoden. Först ska Läkemedelsverket godkänna att metoden testas på människor. Även om metoden godkänns med tiden så kan det dock vara svårt att få läkemedelsindustrin att nappa på den här typen av behandling, säger Tomas Tötterman.

– Det är ett generellt problem. Sådana här biologiska behandlingar är industrin mer negativ till eftersom det är komplicerat att tillverka detta. Det är dyrt och kräver insatser på de sjukhus som gör detta. Så det är lättare att sälja tabletter på burk, säger han.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".