Vinprovares språk undersöks vetenskapligt

Vinkännarnas språkbruk har blivit föremål för forskares intresse. Vad betyder egentligen ord som fruktigt, moget och strävt? Det är inte säkert att alla menar samma sak med de här uttrycken. På Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm arbetas för att skapa större samording.

– När man som vinprovare träffas för att prata om vinets karaktär kan det vara så att vi ibland upplever samma sak, men vi använder olika ord, säger Anders Herdenstam, som lägger fram sin licentiatavhandling på området nästa vecka.

I sin avhandling kombinerar Anders Herdenstam vetenskap och konst. Han har utvecklat en metod som ska träna upp vinprovarnas språk så att de kan kommunicera sina smakupplevelser bättre.

Anders Herdenstam har gjort studier med testgrupper i USA och Sverige. Gruppdeltagarna fick prova olika sorters vin och beskriva sina upplevelser genom att använda metaforer.

Den tvärvetenskapliga metoden ska fånga vinprovarnas praktiska kunskaper och är tänkt att användas i utbildning, och Anders Herdenstam menar att det går att göra vetenskap av vinprovarkonsten, även om målet inte är att komma fram till mätbara slutsatser.

– Det handlar framför allt om att fördjupa förståelsen för vinprovarens yrkeskunnande, säger Anders Herdenstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".