Lyckade tester av framtidens superweb - The Grid

Partikelforskarnas europeiska högborg - Cern i Schweiz - fyller femtio och om ett par år blir världens största partikelaccelerator färdig där.

För att kunna processa all information därifrån har forskare från bland annat Sverige skapat ett nytt superdatornätverk - framtidens superweb - The Grid. Nu har systemet testats med goda resultat.

– På det här sättet kan man få tillgång till mer beräkningsresurser än vad man skulle få om man satte alla beräkningsresurser på ett och samma ställe, säger Mattias Ellert från Uppsala universitet som forskar vid Cern.

Grid kallas alltså det nya superdatornätverket. Idén är inte ny, men nytt är att systemet nu faktiskt är utvecklat, testat och förverkligat. Mycket tack vare svenskt bidrag.

World Wide Web - också från Cern

I princip är det tusentals vanliga persondatorer som är sammankopplade - probelemet är dock att få dessa datorer att arbeta som om de vore en enda superdator. Nu har detta lyckats.

– Ett väldigt tekniskt fall framåt och därför är det särskilt roligt att just nu kunna konstatera att Sverige bidragit med en sjättedel. Vi låg framme tidigt och har en ung grupp mycket framstående datorforskare, säger Tord Ekelöf från Uppsala universitet som forskar vid Cern.

Det här är alltså ett system som utvecklats för partikelfysikanläggningen i Cern i Schweiz. Här uppfanns en gång World Wide Web - som blev en klar världsframgång. Tord Ekelöf tror på samma succé för gridsystemet.

– Det är jag övertygad om. ”Gridden” ska ha en kapacitet så att du kan surfa över all världens bibliotek och inte bara några hemsidor. Och det behövs ingen viss processor - sätt dig bara ner vid persondatorn hemma och koppla upp och du kan få datorkraften ögonblickligen, säger Tord Ekelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".