Veckomagasin 2004-10-17

Pigg 50-åring i täten av utvecklingen av globalt datornätverk - Cern har gjort det igen.

Fredspristagaren Matthais uttalanden om aids - vad betyder de för aidsbekämpningen?

50-åriga Cern fortfarande i forskningsfronten

Partikelforskningslaboratoriet Cern utanför Genève i Schweiz fylller 50 år och firar det nu i helgen. Förutom all partikelforskning som pågått där genom åren så var det också där som World Wide Web skapades, alltså det vi ser när vi är ute och surfar på internet.

Nu har Cern tagit ett nytt viktigt steg. När man börjar använda sin nya protonaccelerator LHC om några år så kommer man att behöva mer datorkapacitet än det går att bygga upp på plats.

Men det har man löst med ett nytt globalt datornätverk, som kallas för Grid. Det är ett system av samverkande datorer världen över som ”lånar ut” sin processorkraft, och flera svenska datorforskare har utvecklat det här superdatorsystemet.

Nyhetssammanfattning

Veckan i Vetenskapsradion handlade till stor del om gener, vaccin och cancer. Störst uppmärksamhet i veckan gav larmet om att gamla NMT-mobiltelefoner kan ge tumörer i hörselnerven. Rönen som presenterades av forskare vid Karolinska institutet i onsdags.

Debatten om genförändrade grödor har också fortsatt under veckan. Svenska expertmyndigheter är kritisa mot det vetenskapliga underlaget som jordbruksföretaget Monsanto gjort för majssjorten Mon 863. Det finns tecken som tyder på att majsen gett hälsoskador på möss. Nu utreder Jordbruksverket frågan närmare. EU avvaktar med beslutet.

Vetenskapsradion rapporterade också i veckan om andra mer positiva sidor av gentekniken. Forskare vid Uppsala universitet ger nytt hopp i kampen mot cancer. De har lyckats visa att cancer i urinblåsan hos möss kan förhindras med hjälp av ett vaccin. Försöken visade också att redan utvecklade tumörer kan bekämpas med vaccinet.

Även mot malaria finns det lovande tecken på ett vaccin. Forskare från spanien och mocambique har i en studie bland 1600 barn mellan ett och fyra år gamla kunnat visa att omkring hälften av barnen utvecklade ett skydd mot malaria efter att de vaccinerats med ett vaccin som stoppar utvecklingen av malaria i ett tidigt skede av sjukdomen.

Är det bara NMT-telefoner som är farliga?

Enligt en ny studie från Karolinska institutet verkar det som om lång tids användning av mobiltelefoner ökar risken för tumörer på hörselnerven.

Men de som hade deltagit i undersökningen hade i första hand använt NMT-telefoner, telefoner som använder det äldre analoga mobiltelefonnätet, och sådana telefoner sänder ut strålning som dels använder lägre effekt än dagens GSM-telefoner och dels sänder på andra frekvensband.

Lars-Erik Paulsson på Statens Strålskyddsinstitut förklarar skillnaderna, och berättade att vilken telefon man än använder så minskas exponeringen av strålning avsevärt om man använder hands free.

Får en fredspristagare säga vad som helst?

Fredspristagare Wangari Matthai från Kenya kom i rampljuset inte bara för sitt pris utan också för sina uttalanden om ursprunget till HIV och AIDS, som hon inte tror kan komma från apor, utan måste vara skapat av människor. Sven Britton, professor i infektionssjukdomar och Jan Albert, docent i virologi, diskuterar varför såna här rykten dyker upp och vad det betyder för aidsbekämpningen.

Vin som vetenskap

På Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm blir vinprovningens konst till vetenskap. I sin licentiatavhandling presenterar doktoranden Anders Herdenstam en metod som kan ge vinprovare och serveringspersonal ett gemensamt språk för att beskriva vinets alla egenskaper. Metoden är ett försök att plocka fram den tysta yrkeskunskap som man inte kan läsa sig till.

Metall lösningen på vätgasbilarnas dilemma?

Nästa generations bilar kommer knappast att gå på bensin och diesel. Vätgas däremot är ett troligt alternativ med motorer som använder sig av så kallade bränsleceller, men kruxet är att hitta ett bra sätt att få med sig vätgasen i bilen. Den bästa lösningen är kanske att lagra vätet inuti metall.

Lyssnarfrågan

Talet pi är viktigt för matematiken. Men eftersom pi är ett irrationellt tal kan det inte uttryckas exakt. Lyssnaren M-R Mehdinia i Malmö undrar hur stor noggrannhet talet måste uttryckas med för att kunna användas i matematiken.  Sten Kaijser som är professor i matematik vid Uppsala Universitet svarar.

Vinnande vetande

Förra veckans svar: Tölt och passgång. Vinnare: Ingela Rolands i Gagnef. Veckans fråga: Det rapporterades mycket om ett vrak utanför Finland där man hittat stora mängder champagne, i slutet av 90-talet. Vissa flaskor såldes för stora pengar. Vad hette vraket och varför hade det sjunkit?

Populärvetenskapliga böcker

Nya bokförlaget Fahrenhei har kommit med sina första böcker - Vi har läst ”En kortfattad historik över nästan allting” skriven av Bill Bryson och så ”Höger hand, vänster hand” av Chris McManus, som båda fick lovord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista