Amerikan kanske löser övergödningsproblem

2:01 min

Främmande arter som dyker upp i naturen uppfattas ofta som problem, tex mink, kanadagås, signalkräfta.  Men den amerikanska havsborstmasken är en, så kallad, främmande art som tycks göra nytta. Enligt oceanografen Bo Gustafssons forskargrupp bidrar den amerikanska havsborstmasken till att minska övergödningen i Stockholms skärgård.

– Den amerikanska havsborstmasken har haft en väldigt positiv effekt framför allt i Stockholms skärgård, där den har förbättrat fastläggningen av fosfor i sedimenten, säger Bo Gustafsson.

Orsaken till att amerikanska havsborstmaskens bidrar till att binda fast fosfor i bottensedimenten är, enligt Bo Gustafsson, att den gräver djupare i skärgårdens botten än andra maskar. När den gräver sin gångar innebär det att syrerikt vatten tränger ner i maskhålen djupare i sedminenten.
När det syrerika vattnet stöter på fosfor i sedimenten innebär det att fosfor, syre och järn reagerar och bildar en stabil kemisk förening som gör att fosforn läggs fast i bottenmaterialet, och alltså inte läcker ut i vattenmassan.

Minskat med 70 ton fosfor
Den amerikansk havsborstmasken, som observerades för första gången i Östersjön 1985, är numera spridd i större delen av Östersjön och är en av de dominerande varelserna på många håll, enligt Havs- och vattenmyndigheten. Den har en konkurrensfördel eftersom den snabbt, i stora mängder, kan etablera sig i bottnar med låg syrehalt och där kalasa på onedbrutet organiskt material.

Modellberäkningarna visar nu, enligt Bo Gustafsson, att den amerikanska havsborstmaskens aktivitet i Stockholms skärgård ser till att binda 70 ton fosfor om året. Det är mer än en dubbelt så stor minskning som åstadkoms när fosforreningen i Stockholms reningsverk byggdes ut på 1990-talet.

Experiment krävs
Men den danske marinbiologen Erik Kristenssen som har läst studien säger att det inte finns något säkert samband mellan minskande fosfor i Stockholms skärgård och att masken har etablerat sig där. Han säger att forskarnas modell är trovärdig men betonar att det just är en modell och att det återstår att visa med experiment att masken verkligen har en sådan effekt som påstås.

Men om det går att visa med ytterligare studier att den amerikanska havsborstmasken verkligen minskar övergödningsproblemen i Stockholm, skull den då också kunna minska övergödningen i hela Östersjön? Det har Bo Gustafsson och hans kollegor ännu inte studerat, men det är inte alls säkert eftersom kemin fungerar annorlunda när vattnet är saltare.

Enligt andra forskare som vetenskapsradion talat med är det helt osannolikt att masken skulle kunna göra nån skillnad för övergödningen i Östersjön som helhet.

Referens:
Joanna Norkko et al, " A welcome can of worms? Hypoxia mitigation by an invasive species"  Global Change Biology 6 sept 2011, DOI: 10.1111/j.1365-2486.2011.02513.x

Vetenskapsradion
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista