Så motverkar älgkor brist på tjurar

När en älgko kalvar är det ungefär lika sannolikt att den får en honkalv som en hankalv. Men det gäller inte alltid. Älgkor tycks ha en ovanlig förmåga att rätta till födandet när det råder brist på tjurar.

En älgko blir normalt betäckt så snart hon blir brunstig. Frampå vårkanten vinglar en eller ofta två små kalvar fram vid hennes sida, och sammantaget är ungefäe lika många av älgkalvarna tjurar som kor.

Men om det är ont om älgtjurar i skogen när kon ska ha sin herdestund, då kanske hon blir utan. Hon får vänta en menstruationsperiod och träffar sin tjur först under den andra brunsten som inträffar lite senare.

Den resulterande kalven kommer alltså också till världen lite senare. I Västerbotten till exempel räknar man med att kalvar födda efter den 13 juni är tillkomna vid den andra brunsten

De här kalvarna är till mer än 70 procent hankalvar, det kan man läsa i populationsekologen Martin Brobergs avhandling vid Göteborgs Universitet. Det verkar alltså som att älgkorna har en förmåga att kompensera för att det råder brist på tjurar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".