Havsabborre med sitt kön styrt av temperatur. Foto Steven Senne AP/Scanpix

Hur vattentemperatur styr fiskens kön

1:52 min

Könet hos många fiskarter styrs av temperaturen i vattnet. Kallvatten ger fler honor, varmvatten fler hanar. En forskargrupp i Barcelona visar nu vilken mekanism i fiskarnas gener som påverkas av temperaturen.

– Ja, det här är jättespännande! säger Hans Ellegren som är professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet. Det är ju så att kön hos fiskar inte bestäms av någon viss gen eller könskromosom, utan det är mängden könshormon som styr. Det handlar om hur mycket androgen respektive östrogen man har.

Mängden östrogen och androgen, alltså kvinnligt och manligt könshormorn, påverkas hos fiskarna av ett enzym som kallas aromatas. Aromatas omvandlar manligt könshormon till kvinnligt könshormon och den nya forskningen, på havsabborre, visar hur högre vattentemperaturer stänger av själva aromatasgenen, så att det inte bildas något kvinnligt könshormon.
– Ja, det är det som är det nya här, säger Hans Ellegren som just läst igenom studien som publiceras i PLoS Genetics. Forskarna har kunnat visa att när fiskynglen exponeras för hög temperatur så händer det vi kallar för en metylering. Det är en påverkan på den region i arvsmassan som ska styra uttrycket av aromatasgenen. De regionerna sätts på en så kallad metylgrupp och det här är ett sätt för arvsmassan att stänga av en gens uttryck. Det innebär att om man stänger av aromatas med den här metyleringsmekanismen, då kan inte androgen omvandlas till östrogen och därför utvecklas fiskarna till hanar.

Den här mekanismen ger fiskföräldrarna möjlighet att själva, så att säga, välja kön på sina yngel. Vill man få döttrar är det bra om ynglen utvecklas på djupare vatten där det är lite svalare, fler söner blir det högre upp i vattenmassan.
--Det här kan vara det sätt som föräldrarna använder för att kunna påverka könet. Om de upplever att det under rådande betingelser är fördelaktigt att få sönder eller döttrar, då kan de påverka det genom att låta sina yngel växa upp i en viss temperatur, säger Hans Ellegren som är professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Vetenskapsradion
gustaf.klarin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista