Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Exakt mätning av koldioxidutsläpp via master

Att mäta varifrån koldioxiden kommer
1:33 min

Nu ska kunskapen om hur växthusgaser flyttar sig mellan jordytan och atmosfären bli bättre. 

Än så länge finns det bara en hög mast uppsatt i Björklinge i Uppland, men ytterliggare två skall monteras upp, en i Västerbotten och en i Skåne.

Ett europeiskt nätverk med mätutrustning som sitter i höga master är under utveckling och i Sverige hoppas forskarna på att komma igång med mätningarna redan i år.

– Vi har kommit igång och funnit våra stationer, förhoppningsvis är 2012 vårt första riktiga mätår, säger Leif Klemedtsson vid Göteborgs universitet som ansvarar för mätningarna av jordbruksmark i det såkallade ICOS projektet, säger professor Leif Klemedtsson vid Göteborgs universitet är en av dom som är engagerade i projektet.

Mätutrustning som sitter på master som är 150 meter höga skall mäta vattenånga, koldioxid, metan och lustgas i atmosfären. På lägre höjd finns annan mätutrustning som mer i detalj kommer kunna avläsa hur mycket en viss typ av miljö, som till exempel skog eller jordbruksmark tar upp eller ger ifrån sig växthusgaser.

Man kan genom det här också få reda på hur utbytet av växthusgaser påverkas av olika väderförhållanden och ett förändrat klimat.

Genom så kallade mikrometeorologiska instrument kan man följa flödena av växthusgaser för att på så sätt få svar på om de kommer från atmosfären eller från marken.

Instrumenten har till och med möjlighet att ge svar på om det är koldioxid från fossila källor från mänsklig verksamhet eller naturliga källor från skog och mark.

Om allt går som det skall kommer man sätta igång mätningarna i sommar, och forskarna hoppas att det är fullt utbyggt i Sverige 2013, övriga Europa ligger lite efter tid.

Kunskapen idag om hur det förhåller sig bygger på beräkningar av mätningar på ett fåtal platser. Professor Anders Lindroth på Lunds universitet som är ansvarig för det svenska delen av projektet menar att de detaljerade mätningarna så småningom kommer ge en mer verklig bild av hur det ligger till.

Enskilda kommuner skulle man kunna säga hur mycket som har avgetts och tagits upp av olika växthusgaser. Det är det som är den stora poängen med det här, vi kommer få en mycket bättre upplösning i både tid och rum, säger Anders Lindroth, professor i naturgeografi vid Lunds universitet och projektledare för ICOS i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".