Nygammal metod ger resultat mot fetma

En nygammal metod mot fetma ger lovande resultat. Det handlar om en bypassoperation förbi magsäcken som minskar näringsupptaget och gör att patienten går ner rejält i vikt. Det visar en ny avhandling från från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Omkring tio procent av Sveriges vuxna befolkning är överviktig. Och bland unga är siffran dubbelt så hög. Larmrapporterna om att vi väger allt mer avlöser varann - men botemedlen är det inte lika gott om.

Men nu visar nya resultat att personer med skadlig övervikt och risk för exempelvis hjärta- och kärlsjukdomar och diabetes kan få hjälp.

Maten passerar förbi magsäcken

Det handlar om en operation där tunntarmen opereras ihop med den allra översta délen av magsäcken. Maten går aldrig igenom magsäcken utan sugs bara upp av tunntarmen. Därför blir inte näringsupptaget lika stort som i vanliga fall.

Metoden är inte helt ny - utan en utveckling av tidigare varianter av operationer som på ett eller annat sätt minskar näringsupptaget i matsäcken. Sammanlagt har mellan 10 000 och 15 000 personer i Sverige opererats med metoden sedan 1970-talet.

Förlorade nästan all övervikt

Personerna som ingick i den nya avhandlingen opererades under åren 2000 och 2001. Och de patienterna hade förlorat i genomsnitt 85 procent av sin övervikt två år efter operationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".