Enda säkra sättet att flyga rymdfärjan? (foto: Pressens bild)

Ytterligare förseningar för Nasas rymdfärjor.

Sedan februari 2003 då rymdfärjan Columbia exploderade och sju astronauter dog har trafiken med Nasas rymdfärjor stått stilla. Arbetet med att få flygningarna säkra igen har nu visat sig vara svårare än väntat.

De analyser som gjorts visar att det var en bit skumplast som lossnade från Columbias bränsletank vid starten som skadade rymdfärjans värmesköldar och orsakade olyckan när färjan utsattes för glödhet friktionsvärm på väg ner genom jordatmosfären igen.

För att kunna skicka upp fler färjor har Nasa arbetat intensivt med att försöka hitta ett bättre sätt att få skumplasten att sitta kvar, men det har visat sig svårare än väntat, berättar den svenske astronauten Christer Fuglesang.

– Det man håller på med nu är att designa om den här bränsletanken där skadan uppstod, och där trodde man att man hade alla tekniska lösningar under kontroll, men nu har det visat sig var lite svårare än man trodde. Och det verka innebära lite längre förseningar här nu.

Omöjligt att utesluta fler skador
Att få skumplastisoleringen att fästa tillräckligt bra verkar nästan omöjligt, hävdar Christer Fuglesang, som berättar att NASA nu räknar med att små bitar troligen kommer att lossna vad man än gör.

Förhoppningen är ändå en uppskjutning till sommaren nästa år, och då så ska själva starten filmas noggrant av kameror både på marken och på rymdfärjan. Sensorer på vingarna ska känna av om något slår emot dom. Och väl uppe i rymden kommer ett laserinstrument på rymdfärjans robotarm att skanna av hela värmeskölden, något som beräknas ta en hel dag i anspråk.

Upptäcker man skador så ska dom kunna repareras med något som närmast kan liknas vid plastic-padding, och som Christer Fuglesang och dom andra astronauterna just nu håller på att testa i tyngdlöshet, men det kommer att ta tid att utveckla en reparation som går att lita på.

Tillfällig lösning aktuell
– Jag tror inte att man hinner att ha något helt klart tills det är dags att flyga rymdfärjan igen. Då har man sagt att vi kan använda rymdstationen som någon slags nödhamn tills vidare.

Strategin för de närmaste flygningarna är alltså en annan. Om en skada skulle upptäckas är, enligt Christer Fuglesang, den temporära planen att besättningen då får kliva av på den internationella rymdstationen ISS, där de får vänta i 45 dagar tills en ny färja kan skickas upp. En färja som förhoppningsvis inte har några skador i värmesköldarna och som klarar nedfärden genom jordens atmosfär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".