Satellitbild av istäcket på Arktis (Foto: PrB)

Huggsexa om Nordpolen

Det pågår en kapplöpning om havsbottnarna kring Arktis. Länder som Danmark, USA, Kanada och Ryssland lägger hundratals forskningsmiljoner på att kartlägga Arktis bottnar, och målet för länderna är att lägga beslag på de enorma mängder olja och gas som döljer sig i djupen.

I dag disponerar världens kustnationer resurserna i havet som finns 200 sjömil, omkring 37 kilometer, från ländernas kuststräckor och ut i havet. Området kallas den ekonomiska zonen, och är en zon där länderna kan utvinna resurser som olja och gas.

Områdena kan utökas
Men det finns internationella regler som tillåter kustländerna att dra nytta av de naturtillgångar som finns på botten ännu längre bort från land. Då måste de kunna visa att den havsbotten de vill nyttja är en del kontinentalsockeln utanför landet. 

Nu satsar Danmark, Ryssland, Kanada, Norge och USA miljontals kronor för att kartlägga de havsbottnar som kan bli deras.

Martin Jakobsson, geolog vid Stockholms Universitet, har precis återvänt till Sverige efter att ha kartlagt delar av de områden i Arktis som USA vill ha.

– Det projekt som jag jobbade med i USA handlade om att mäta vilka fysiska och geologiska data som behövs för att man ska kunna göra ett anspråk enligt havsrättskonventionens artikel 76, säger Martin Jakobsson.

Stora reserver av olja och gas
Beräkningar visar att det bara i polarområdet norr om USA finns naturtillgånger värda 1300 miljarder dollar,  men för att komma åt tillgångarna måste USA och de andra länderna som gör anspråk på Arktis havsbottnar kunna bevisa att de sedimentlager och bergsryggar som göms i djupen hör till respektive lands landområde. 

Danmark satsar 150 miljoner kronor på sina mätningar, bland annat för att kunna muta in den undervattensbergskedja - Lomonosovryggen - som löper mellan Grönland och Sibirien.

Många anspråk att vänta
Men att kartlägga Arktis bottnar är tekniskt svårt, djupen är stora och isen är tjock. Det är också svårt att komma åt de stora värden som göms under isen, men Martin Jakobsson tror att de länder som har råd kommer att göra allt de kan för att öka sina ekonomiska tillgångar i haven.

– Vare sig det finns resurser eller inte så kommer man att försöka lägga in ett anspråk på det. Jag tror inte att någon kommer att stå över om man säger så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista