Människan har färre gener än man trott

En ny genomgång av människans arvsmassa tyder på att vi har färre gener än vad forskarna tidigare trott - bara mellan 20.000 och 25.000 - jämfört med omkring 35.000 som var det senaste budet.

– Det är inte så att den totala arvsmassan har minskat, utan de teoretiska beräkningarna över hur många gener vi har har nu ändrats, säger Ylva Engström, professor på Institutionen för molekylärbiologi och funktionsgenomik på Stockholms Universitet.

VR: Betyder det här att vi är mindre komplicerade som varelser?

– Vi kanske förstår nu att det ligger på en annan nivå. Det handlar inte bara om antalet gener hos en jästcell, en bananfluga eller en människa. Det handlar om hur de här generna avläses, och här finns det fler variationer hos oss människor, säger Ylva Engström.

För bara några år sedan gjorde forskarna bedömningen att vi människor skulle ha så mycket som 100.000 gener eller fler, men antalet har minskat i takt med att kunskapen om vår arvsmassa vuxit. Nu ligger det alltså på mellan 20.000 och 25.000 enligt den senaste beräkningen, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista