Kalkstenstorn på havsbotten överraskade forskare

En märklig upptäckt gjordes djupt under Atlantens yta härom året. Den amerikanska oceanografen Deborah Kelley och hennes kollegor var ute med ett forskningsfartyg för att undersöka ett berg på havsbottnen vid den mittatlantiska ryggen när de oväntat fann en helt ny typ av ekosystem - en skog av kalkstenstorn på havets botten där det kryllade av mikroorganismer.

– Ungefär vid midnatt, några dagar innan vi skulle lämna fältet, kom min vän och kollega Gretchen Früh-Green från Zürich, in i min hytt och sa ”oh, jag tror vi har sett nåt vi aldrig har sett förr”, vi sprang tillbaka till kontrollrummet och visst, vi såg ett fantastiskt kalkstenstorn på skärmen, det visade sig vara den första av de här strukturerna vi såg, berättar oceanografen Deborah Kelley.

Skog av kalkstenstorn
En skog av kalkstenstorn uppenbarade sig på havsbottnen, upp till 55 meter höga. Ur dem strömmade hett vatten - och i små håligheter överallt i och på tornen levde bakterier och andra småorganismer.

Hettan, liksom de ämnen organismerna levde av, visade sig härröra från kemiska reaktioner mellan klippan och havsvattnet.

Kallas för Lost City
De kallade sin upptäckt the Lost City - den förlorade staden. Den fanns ju vid Atlantismassivet och kunde föra tankarna till en sjunken stad, med tinnar och torn av kalk.

Tidigare kände man till att det finns svarta skorstenar på havsbottnen som också hyser liv långt borta från solljuset - de drivs av vulkanism och fungerar på ett helt annat sätt. De här vita tornen, som fungerar helt oberoende av vulkanisk hetta, visar att liv kan finnas på ännu mycket större ytor på oceanbottnarna än vi tidigare anat.

Domänerna för liv utvidgade
Vår syn på var på jorden det finns liv har förändrats mycket på senare år säger Karsten Pedersen, professor i mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

– Det är inte så länge sedan, 50-60 år kanske, då man var övertygad om att en 10-20 meter ner i havet var det slut på livet. Där fanns inte mycket mer än några fiskar, men några bakterier fanns det rakt inte.

– Vi har sedan bit för bit utvidgat domänerna för liv på vår planet. Från att bara vara på ytan vet vi nu att en bra bit upp i atmosfären finns liv som lever varaktigt, och kanske så mycket som tio kilometer ner under våra fötter och kanske någon kilometer under havsbotten har vi sett att det finns liv, säger Karsten Pedersen.

Mer om de märkliga ekosystemen på havets botten kan man höra i Vetandets Värld torsdag 21 oktober 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".