Persson flätar samman forskning och företagande

Regeringsombildningen i går betyder att ministrarna för utbildning och näringsliv byter plats. Thomas Östros går till näringsdepartementet och Leif Pagrotsky blir ny minister för kultur, forskning och högre utbildning.

- Det tydligaste mönstret är en tyngdpunktsförskjutning mot ett fördjupat samarbete mellan näringsdepartementet och utbildningsdepartementet, säger Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och styrelseledamot i Mistra - en stiftelse som ska stimulera konkurrenskraftig forskning.

Den rockad som Göran Persson la fram vid regeringsombildningen i går är ett tecken på att regeringen nu allt mer vill fläta samman forskning och företagande, anser Sverker Sörlin.

Redan i somras presenterade Östros och Pagrotsky satsningen Innovativa Sverige. En satsning som går ut på att ju mer forskning som ger nya produkter desto bättre för Sveriges ekonomi. Sverker Sörlin tror också att eftersom EU allt mer satsar på grundforskning i sin budget så måste Sverige och andra EU-länder styra som sina forskningsanslag till att bli mer inriktade mot produkter och näringsliv.

- Medlemsstaterna måste för sin egen välfärd satsa mer på innovationsinriktad forskning. Att öppna upp kanalerna mellan departementen tror jag är en viktig förutsättning för att det ska ske. Jag ser det här som att rusta sig för en framtid när EU:s grundforskningsfinansieringen tar mer och mer, säger Sverker Sörlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".