Ulf Dahlquist, forskningsansvarig på Medierådet och författare till den omtalade forskningsöversikten. Foto: Niklas Zachrisson

Våldsam debatt om datorspel

"De svarade inte ens på inbjudan"
1:36 min

Medierådets rapport som släpptes den femte december, om att våldsamma datorspel inte gör barn våldsamma, fick starka reaktioner. Bland annat av hjärnforskare på Karolinska Institutet i Solna. Nu säger Statens medieråd att samma forskare tackade nej till att medverka i arbetet med forskningsöversikten.

– Vi vände oss faktiskt till hjärnforskarna på Karolinska institutet och bad dem medverka i referensgruppen, men en tackade nej och de andra svarade inte ens, trots upprepade påstötningar, säger Ulf Dahlquist, forskningsanvarig på Medierådet.

En av de tillfrågade forskarna är Andreas Olsson, vid Karolinska Institutet.

– I mitt fall handlar det om att jag inte hade tid. Jag önskar att jag kunnat, men jag kunde tyvärr inte, säger Andreas Olsson.

Forskarna på Karolinska institutet var inte med i Medierådets arbete från början, men har i efterhand gått ut i media och kritiserat rapporten, bland annat medierådets slutsats att det inte finns några belägg inom forskningen för att våldsamma datorspel orsakar aggressivt beteende. Här menar forskarna på Karolinska att det finns tydliga forskningsresultat som pekar på motsatsen: att våldsamma datorspel skapar våldsamt beteende.

Nu i efterhand reagerar Ki-forskarna så kraftigt att de menar att rapporten borde göras om och de får medhåll från andra internationella experter. En av de är Frode Forland, folkhälsoexpert i Holland, som har 15 års erfarenhet av den här typen av rapporter och som säger att rapporten måste väga in de resultat som forskarna på Karolinska lyfter fram och att medierådet måste dra en mycket försiktigare slutsats.

– Man måste åtminstone dra en mycket försiktigare slutsats än vad medierådet har gjort, säger Frode Forland, folkhälsoexpert vid CEBHA, the Collaboration for Evidence Based Health Care in Africa i Holland.

Statens medieråd svarar att de inte har några planer på att göra om forskningssammanställningen.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".