Tång kan odlas för biobränsle

1:43 min

Framtidens biobränsle kan finnas i havet. Ett internationellt forskningslag lyckats manipulera en bakterie så att den direkt gör om energi från tång till etanol.

Undervattensskogar av tång växer snabbt och skördas redan på flera håll i världen och stora bladiga brunalger finns på både den norska och den svenska västkusten. 

Så tång skulle kunna vara en utmärkt energikälla till framställning av icke-fossila bränslen, eftersom den inte tar upp värdefull odlingsmark och dessutom absorberar koldioxid från havet.

Tång använder fotosyntes för att lagra solenergi, men ett problem när man vill använda energin i till exempel etanolframställning är är att den sockerart som produceras, alginat, först måste brytas ner, innan det kan användas. Så därför har det hittills inte varit ekonomisk att skörda tång som råvara till biobränsle.

Men en internationell forskargrupp har nu manipulerat arvsmassan hos en bakterie, så att den först bryter ner alginat från skördad tång till vanligt socker och dessutom kan omvandla socker till etanol. I den här forskningsartikeln var substratet skördade alger, men metoden med designade bakterier skulle även kunna fungera för andra substrat.

Francesco Gentili vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå forskar på metoder att  använda alger industriellt, och han säger att det kan ta tid innan den här tekniken används i stor skala, men att det är vore dröm att ha bakterier som kan utföra hela omvandlingen från biomassa till biobränsle.

–  Man kan producera mycket mer. Det är intressant att man direkt kan använda substratet. Studien handlade specifikt om brunalger, men den öppna även för andra, säger Francesco Gentili.

Pierre Martin
pierre.martin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista