Transplantation av cellöar kan leda till att diabetiker slipper sprutan

Transplanterade insulinsceller studeras närmare

Om några månader inleds här i Sverige en stor studie som ska bidra till att fler diabetespatienter ska kunnas botas. Det handlar om öar av insulinproducerande celler som transplanteras in i kroppen via blodomloppet.

Nu hoppas forskarna att metoden ska kunna bli effektivare.

Vetenskapsradion har tidigare berättat om cellöarna som botar diabetiker. Öarna producerar det livsviktiga insulinet. De renas fram från donerade bukspottkörtlar och sprutas in i kroppen via blodomloppet och transporteras via blodet till levern - där de börjar producera insulin.

Patienter med diabetes typ 1 och som behandlats med den här metoden har sedan sluppit tillföra insulin via en pump eller en spruta. Men metoden kräver upprepade behandlingar eftersom bara en av fem cellöar överlever i kroppen vid varje transplantation. Det är det problemet som forskare i Uppsala nu ska försöka lösa i en stor studie som inleds med 80 patienter efter årsskiftet.

Flaggor bort

Det handlar om att få bort de markörer på cellöarna som kroppens försvarssystem reagerar på. Det säger Olle Korsgren, professor vid enheten för klinisk immunologi vid Uppsala universitet och en av dem som står bakom studien.

- Våra försök på laboratoriet är att minska de här flaggorna och på så sätt kunna transplantera fler öar som klarar sig.

Stora förväntningar

Det finns stora förväntningar på den nya studien. Många patienter behöver hjälp. Men även om forskarna lyckas få fler cellöar att överleva en transplantation så saknas det bukspottkörtlar - varifårn cellöarna tas.

- Det finns i dag cirka 46 000 patienter i Sverige. Det ska ställas mot ungefär 100 till 120 som avlider så att vi kan få organ till transplantation. På så sätt är det en enorm brist.

I bästa fall tror Olle Korsgren att omkring 10 till 20 procent av patienterna kan få hjälp med transplantation av cellöar. Det handlar om de som är svårast sjuka i diabetes.

- De flesta patienter mår ändå väl på insulininjektioner. Där riskerna med transplantationsbehandling inte uppväger riskerna för patienten.

Jonas Edlund.     jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".