(Foto; ESA) Planeten Saturnus

Cassini når Saturnus största måne ikväll

Rymdsonden Cassini börjar närma sig sitt slutmål. I sju år har den varit på väg mot Saturnus största måne Titan. Ikväll (tisdag) ska den vara framme - för att snarast blicka bakåt i historien.

Titans atmosfär påminner om den man tror fanns på jorden när livet uppstod här.

Det är närmast en resa i tiden rymdsonden Cassini kommer att göra när den försvinner in i saturnusmånen Titans röddimmiga atmosfär. En värld av kväve och metan, som till viss del liknar den atmosfär som omslöt jorden för sådär en fyra miljarder år sen då man tror att byggstenarna för liv föll på plats.

En tid då en del forskare tror att blixtrande urladdningar och kemiska reaktioner i atmiosfären gav upphov till organiska molekyler som regnade ner på jordytan och kickade igång livskedjan. På Titan hoppas forskarna kunna studera en del av de här processerna i realtid.

Flyger förbi 40 gånger

Men tiden är knapp. Efter sju års färd genom solsystemet kommer Cassini bara att befinns sig i Titans atmosfär i dryga 20 minuter innan den kommer ut på andra sidan. Men det ges fler chanser under de ytterligare fyra år sonden beräknas fungera, berättar Anders eriksson på Institutet för Rymdfysik som varit med och byggt ett av de 18 instrumenten ombord.

- Man ska göra ett 40-tal förbiflygningar av Titan och första gången vågar man inte gå alltför djupt ner i atmosfären för man vet inte precis hur tjock atmosfären är och hur mycket den bromsar. Sondens kurs skulle kunna störas av atmosfären.

Oviss landning i januari

Men det allra mest riskfyllda delen av projektet dröjer till i jul då cassinis landardel ska kopplas loss och påbörja en 20 dagars resa ner mot Titans yta. Då ska Saturnusmånens atmosfär verkligen ska analyserars på djupet - men färden kan sluta hur som helst för landaren:

- Det finns spekulationer om att man landar i ett metanhav eller i en tjärliknande sörja eller för den delen på mer klippig mark - vi vet inte, eftersom Titan omges av ett tjockt dislager så att man inte ser hur det ser ut på ytan, säger Anders Eriksson vid Institutet för Rymdfysik i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista