Fluglarver hjälper till med svårläkta sår

Fluglarver kan hjälpa till att läka svårläkta sår. Vid Sahlgrenska akademin i Göteborg används sån här behandling och metoden har nu blivit föremål för en doktorsavhandling av läkaren Hélène Wolff.

- Fluglarverna livnär sig på död vävnad, och det är just den döda vävnaden vi vill ha bort ur såren eftersom den utgör grogrund för bakterier och innehåller giftiga ämnen, förklarar Hélène Wolff.

- Larverna kan inte tugga i sig vävnaden utan utsöndrar proteinnedbrytande enzym som löser upp den, och sen suger de i sig vävnaden. De gör det väldigt selektivt - de kan precis avgränsa vad som är död vävnad och vad som är frisk vävnad.

Det avgörandet klarar de bättre än en kirurg, tillägger hon.

Ersätter antibiotika

I tre dagar ska larverna ligga i såret och på den tiden äter de upp sig från två millimeters längd till en centimeter. Sen tar man bort det rymningssäkra nät man lagt över dem och spolar bort larverna med en vanlig handdusch.

Förutom att de suger i sig död vävnad, har de också en bakteriedödande effekt i såret. Det gör att de kan fylla samma funktion som antibiotika - vilket är välkommet i dessa tider då bakterier allt oftare visar sig motståndskraftiga mot antibiotika.

Det verkar dessutom som att fluglarverna stimulerar och skyndar på sårläkningen. Flera studier visar att de stimulerar fibroblasterna, celler som är viktiga vid sårläkning.

Fluglarver effekt av vanvård - också

Fluglarver i sår hör vi ibland talas om som en upprörande effekt av vanvård av gamla. Och fast de larver som kommit spontant inte är rentvättade som de uppfödda fluglarverna är det faktiskt troligt att också de ovälkomna larverna gör nytta, säger Hélène Wolff. Men man låter dem inte ligga kvar.

- De officiella riktlinjerna innebär att man tar bort dem även om de troligen gör nytta. Man vågar inte ta det för givet, säger Hélène Wolff.

Napoleons fältskär

Fluglarvernas goda effekt upptäcktes först på slagfälten - Napoleons fältskär försökte övertyga skadade soldater om att de skulle låta fluglarverna vara kvar i såren eftersom de hade en läkande effekt.

Men metoden kom i användning i sjukvården först i 30-talets USA - och sedan antibiotikan kom på 40-talet har den i stort sett varit bortglömd.

Nutida resistensproblem gör den alltså aktuell på nytt.

Patienterna positiva

I Göteborg har man egen uppfödning av rentvättade fluglarver - och man skickar också burkar med larver till andra sjukhus i landet.

Patienterna är oftast positiva till behandling med fluglarver, berättar Hélène Wolff:

- De har haft problem länge med smärtande och illaluktande sår och vill gärna ta den här chansen. Dessutom har de lätt att förstå och ta till sig hur metoden fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista