Titan sedd ur Cassinis spektrometerkamera. (foto: JPL/Nasa, copyright: Pressens bild)

Orkanvindar på Titan

I tisdags nådde den europeisk-amerikanska rymdsonden Cassini ett av sina slutmål när den för första gången passerade igenom saturnusmånen Titans atmosfär. Och igår natt kom amerikanska rymdstyrelsen Nasa med de första analyserna av vad de 18 mätinstrument som finns med ombord upptäckt. 

Redan på onsdagsmorgonen började de första datasändningarna trilla ner hos forskarna på Jet Propulsion Labotatory i Pasadena i USA. Analyserna av de visar nu bland annat att sondens kameror upptäckt riktiga moln som rör sig över Titans sydpol. Moln som tyder på att delar av saturnusmånen härjas av vindar som motsvarar orkanstyrka här på jorden.

Problem med kursen?
Ett annat instrument - som mätt tätheten av joner - har också upptäckt att Titans atmosfär är något tätare än man förväntat sig. Information, som enligt forskare på Institutet för rymdfysik i Uppsala - som också har ett instrument ombord - kan innebära att Cassinis flygväg nu måste korrigeras, innan sonden om 45 dagar fullbordat ett varv i sin omloppsbana och ger sig in i Titans atmosfär igen för att gör fler mätningar.

Många rundor kvar
Cassini, som är ett samarbetsprojekt Nasa och den europiska motsvarigheten ESA, har varit på väg mot Titan i sju år. Under de fyra år som sonden beräknas klara sig ska den göra ytterligare ett fyrtiotal besök i Titans atmosfär, och också skicka ner en landare på saturnusmånens yta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".