1 av 2
..Mel Gibson (foto: pressens bild)
2 av 2
Arnold Schwartzenegger (foto: pressens bild)

Kändisar driver forskningsfrågor inför presidentvalet i USA

Synen på embryonal stamcellsforkning är en fråga som förutspåddes kunna spela en viktig roll för vem av Bush eller Kerry som vinner det amrikanska presidentvalet nu på tisdag. Men det är inte presidentkandidaterna utan Hollywoodkändisar som driver frågan så här inför slutspurten.

Inställningen till embryonal stamcellsforskning är fråga som skiljer de två amerikanska presidentkanidaterna åt. Medan demokraternas John Kerry sagt sig vara helt för den här typen av forskning -där celler från omogna människofsoter används - har den sittande republikanske presidenten George Bush tydligt visat att han vill begränsa den här typen av forskning.

Och även om valdebbaten , så här inför slutspurtten, dominerats av turerna kring de försvunna sprängmedlen i Irak - så är stamcellsfrågan en av de ämen som ligger på topp tio listan över kampanjsnuttar som visas på amerikansk TV.

Filmkändsiar driver frågan
Men det är inte preidentkandidaterna själva som driver frågorna , utan kändisar fråpn filmvärlden som öppet ställt sig bakom någon av de två konkurrenterna om presidentposten.

Arnold Schwartzenegger - numera guvernör i Kalifornien, Avlidne ”Stålmannen” Christopher Reeve , och Parkinsonsjuke Michael J Fox märks bland de som talat för en satsning på embryonal stamcellsforkning som ju föresrpåkarna tror skulle kunna ge nya möjligheter att bota flera svåra sjukdomar i framtiden.

 

Gibson säger nej
Ett aktuellt exemple på kändisar som är emot stamcellsforkningen märks skådespelaren Mel Gibson som i morgonprogrammet ”Good Morning America” härom morgonen sa sig vilja gå ännu längre än Bush och helt förbjuda all forskning på embryonala stamceller. Etsika och religösa skäl skulle vara skälet uppgav nyblivne katoliken Gibson på bästa ”prime time”-sändningstid.

Om forskningsfrågorna kommer att få en avgörande roll när amerikanerna ska gå till proseidentval på tisdag återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".