Forskningsstationen Vostok, belägen ovanför Vostocksjön. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration.

Genombrott till Vostoksjön

Vostoksjön nådd
1:59 min

Igår kom till sist beskedet att ryska forskare verkligen, efter 20 års arbete, lyckats borra sig hela vägen ner till Vostoksjön, en isolerad vattenmassa innesluten flera kilometer ner under Antarktis is. I sjön som tros ha varit isolerad i över 20 miljoner år kan det finnas unika livsformer.

Det har ryktats om ett genombrott under ett par dagar men först nu bekräftas det officiellt av forskningsledaren Valerij Lukin:

– Ja, vårt borrinstrument har haft kontakt med Vostoksjöns vatten, säger Lukin, som är chef för den ryska antarktisexpeditionen, till Vetenskapsradion.

Det var i söndags, alldeles innan borrteamet skulle avbryta arbetet för säsongen, som genombrottet kom. Nu har teamet redan lämnat Antarktis med sitt skepp, rimligtvis på gott humör. Och via telefon gav de under onsdagen Valerij Lukin uppgifter som gör honom säker på att de verkligen borrat sig igenom ända fram till sjön.

Svårigheten i det hela har inte bara varit att borra sig ner genom den tre och halv kilometer tjocka isen. När borren har närmat sig genombrottet mot sjön har en annan fråga varit central: hur kan man säkert undvika att släppa in organismer utifrån in i sjön, organismer som skulle kunna smitta ner de unika livsformer som man hoppas ska finnas där?

Ryssarna har tagit fram sin egen metod för att förhindra föroreningar av sjön men forskare från andra länder har ifrågasatt att den är säker. Valerij Lukin verkar irriterad över det här och säger att metoden är väl beskriven för hela polarforskningsvärlden. Och metoden har fungerat säger han, det finns ingen risk att vattenmassan nu har förorenats. Några detaljer om på vilket sätt de har lyckats vill han inte ge nu idag.

--Jag tar ingen diskussion om det nu! säger Valerij Lukin.

De detaljerna kommer på ett forskningsmöte i sommar säger han. Och prover från sjön ska de ryska forskarna ta först nästa år av försiktighetsskäl, då kommer det ha bildats en skyddande ispropp.

Vad är det då man hoppas ska finnas i den sjön mer exakt? Ja det svarar Lukin inte heller på. Men den svenske glaciologen Per Holmlund säger man till viss del kan jämföra med vad det finns för liv fyra tusen meter ned i havet.

– Där är det också en mörk miljö och temperaturen är ungefär densamma. Skillnaden är att i havet har vi en öppen kontakt med livsformer som har utvecklats i det fria, medan i sjön har det varit avskuret från yttre världen under mycket lång tid, säger Per Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".