Forskning viktig valfråga i USA (Foto: PrB)

Veckomagasinet 2004-10-31

En en meter lång människa som jagade minielefanter och slogs med jättevaraner. Senasationellt fynd förändrar synen på våra förfäder.

Dessutom om det amerikanska presidentvalet? Hur påverkar utgången forskningen?

Minimänniska skakar om i släktträdet

Var kom den lilla minimänniskan Homo floresiensis ifrån? En öform av Homo erectus tror paleontologprofessor Lars Werdelin om sensationsfyndet i östra Indonesien. De fanns parallellt med den moderna människan, och de har antagligen träffats - frågan är vad som hände i mötet.

Svenska register - en exportvara

Skulle vi kunna göra en lönsam affär genom att sälja information ur anonymiserade svenska hälsoregister som ingen kan göra nytta av idag? Måns Rosén, liksom Vetenskapsrådet, har visioner om ett nytt institut som skulle locka hit forskare inom epidemiologi och biverkningsforskning.

Varför upptäcktes inte biverkningarna?

Den inflammationshämmande värktabletten Vioxx drogs in efter att amerikanska studier visat att det fanns ett samband mellan Vioxx och hjärtinfarkt. Varför upptäckte inte biverkningsregistret i Sverige det? Vid en av de sex inrapporteringscentralerna i Sverige, i Linköping, funderar professor Curt Petterson och medicinskt ansvarige Staffan Hägg över inrapporteringens effektivitet och sin egen roll.

Nyheter i korthet

Rymdsonden Cassini har färdats i sju år för att nu nå fram till målet, Saturnus största måne Titan. Cassini ska dels flyga genom månens atmosfär 40 gånger under fyra år, dels till jul sänka ner en landare på ytan - en yta som ingen har en aning om av vad den består.

Granskningen av cox 2-preparaten utöver Vioxx ska granskas av EU-myndigheten EMEA.

Fluglarver kan hjälpa till att läka svårläkta sår - de äter upp sjuk vävnad och avlägsnas därefter genom att sköljas bort med duschen.

Veckans webbtips

Undervattensskorstenar och okända djur på havsbotten - följ med under ytan där jordens innandöme läcker ut mineral och näringsämnen i det svarta djuphavet. Adressen är http://oceanexplorer.noaa.gov

Amerikanska valet och forskningen

Frågan är om Bush vågar gå emot sina religiösa republikanska väljare och uppdatera villkoren för federal stamcellsforskning. Och hur går omröstningen om ett nytt forskningsinstitut om stamceller i Kalifornien - en omröstning som sker samtidigt som presidentvalet. Och äver om Kerry vinner så kan han få rejält mothugg i kongressen i alla fall. Hans Bergström, tidigare chefred på DN, numera bosatt i USA och med stort intresse för amerikansk forskningspolitik, svarar på våra frågor

Oljeborrningar i Alaska

På nordvästra Alaska-kusten finns ett naturreservat som oljeprospekterare nu är ute efter. Bara 5 procent av ANWR, säger de bevekande, men motståndarna menar att det är som att beskriva hur mycket plats en stol tar - man kan inte räka på stolsfötternas yta, utan hela möbeln.

Vem röstar nobelpristagarna på?

Vad säger våra amerikanska nobelpristagare i fysik och medicin om presidentkandidaterna? Kerry-anhängarna är vanliga bland forskare, men det är inte forskarnas röster som hörs, utan skådespelarnas, som i hög grad tagit sig roller i kampanjen, berättar Lena Nordlund från Seattle.

Inga två är lika

Kan det verkligen vara sant att det inte finns två snöflingor som är lika, detta som alltid sagts oss? undrar Björn Reutervik och hans dotter Emma. Professor emeritus i oorganisk kemi, Ivar Olofsson, svarar på frågan - och bekräftar mångfalden.

Lyssnarfrågan

Svar på förra veckans fråga: det är avsättningar av tjära i skorstenen som brinner vid mycket hög temperatur vid soteld. Beläggningen uppstår om man snåleldar, pyreldar, och dessutom har ett fuktigt bränsle.

Veckans fråga: Varför flyttade en berömd banrbokstenåldersfamilj ur sin grotta och flyttade till Stockholmen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".