Såg minimänniskan ut så här? (PrB)

Veckomagasinet 2004-10-29

En en meter lång människa som jagade minielefanter och slogs med jättevaraner. Nytt sensationellt fynd på ön Flores vänder upp och ned på mänsklighetens tidiga historia.

Dessutom om hur våra social- och hälsoregister skulle kunna bli en ny guldgruva för utländska forskare.

Minimänniska skakar om i släktträdet

Var kom den lilla minimänniskan Homo floresiensis ifrån? En öform av Homo erectus tror paleontologprofessor Lars Werdelin om sensationsfyndet i östra Indonesien. De fanns parallellt med den moderna människan, och de har antagligen träffats - frågan är vad som hände i mötet.

Svenska register - en exportvara

Skulle vi kunna göra en lönsam affär genom att sälja information ur anonymiserade svenska hälsoregister som ingen kan göra nytta av idag? Måns Rosén, liksom Vetenskapsrådet, har visioner om ett nytt institut som skulle locka hit forskare inom epidemiologi och biverkningsforskning.

Varför upptäcktes inte biverkningarna?

Den inflammationshämmande värktabletten Vioxx drogs in efter att amerikanska studier visat att det fanns ett samband mellan Vioxx och hjärtinfarkt. Varför upptäckte inte biverkningsregistret i Sverige det? Vid en av de sex inrapporteringscentralerna i Sverige, i Linköping, funderar professor Curt Petterson och medicinskt ansvarige Staffan Hägg över inrapporteringens effektivitet och sin egen roll.

Nyheter i korthet

Rymdsonden Cassini har färdats i sju år för att nu nå fram till målet, Saturnus största måne Titan. Cassini ska dels flyga genom månens atmosfär 40 gånger under fyra år, dels till jul sänka ner en landare på ytan - en yta som ingen har en aning om av vad den består.

Granskningen av cox 2-preparaten utöver Vioxx ska granskas av EU-myndigheten EMEA.

Fluglarver kan hjälpa till att läka svårläkta sår - de äter upp sjuk vävnad och avlägsnas därefter genom att sköljas bort med duschen.

Veckans webbtips

Undervattensskorstenar och okända djur på havsbotten - följ med under ytan där jordens innandöme läcker ut mineral och näringsämnen i det svarta djuphavet. Adressen är http://oceanexplorer.noaa.gov

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".