Inget behov av mer forskning om mobilstrålning

Trots den senaste tidens larm om att användningen av mobiltelefoner kan orsaka tumörer på lång sikt behövs det inga mer pengar till forskningen. Det visar en rapport som Vetenskapsrådet lämnat till regeringen - en rapport som inte tar upp dom eventuella farorna med mobilstrålning.

För några veckor sedan kom det larm om att den första generationens mobiltelefoner, NMT, kan orsaka tumörer i örat. Uppgifter i medier gjorde gällande att även GSM-telefoner kan vara farliga.

Men författarna till den nya rapporten som Vetenskapsrådet presenterar anser alltså att det inte går att komma fram till några snabba resultat och att det därför är onödigt att satsa extra pengar på mobilforskningen.

Forskningssvar tar tid

En av rapportförfattarna, Kenneth Nilsson, professor i cellpatologi vid Uppsala Universitet, säger att området är svårt att studera och det kommer att ta tid att komma fram till om mobilstrålningen är farlig eller inte.

- Man har inga bevis för att strålningen ger cancer, men man kan inte utesluta långtidseffekter. Därför måste studier pågå i flera decennier, säger Kenneth Nilsson.

Den forskning som dominerar i Sverige är statistiska studier på människor som utsatts för mobilstrålning. Här kan Sverige ha mycket att komma med, enligt rapporten, eftersom det finns goda register över befolkningen.

Svårt att översätta till människan

Men dom här studierna måste göras på ett stort antal människor för att man ska kunna uppnå goda resultat. Därför måste det internationella samarbetet öka, enligt rapporten. Och studierna på människor måste kombineras med studier på cellnivå och djurförsök som kan ge svar på vilka mekanismer hos mobilstrålningen som skulle kunna orsaka sjukdomar.

- Om man ska studera hälsoeffekter på människa genom att studera effekter på celler eller försöksdjur så är det svårt att påvisa effekter. Dessutom är det svårt att översätta en sådan effekt till människa, säger Kenneth Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".