Växten är en obestämd art och kallas Silene stenophylla. Foto: S. Yashina

30 000 år gammal växt blommar igen

Ryska forskare har lyckats odla fram en växt från 30 000 år gamla frukter. Det är en liten nejlikelik blomma, vars frukter och frön legat nedfrusna i den sibiriska permafrosten och alltså överlevt ända tills nu. Enligt forskarna själva är det de hittills äldsta vävnad man lyckats få fram en blommande växt av och de åstadkom det genom att låta fruktvävnad gro och växa på ett sterilt näringsmedium. De har fått växten att blomma och bilda fertila frön.

Forskarna rapporterade 2007 att de hittat frukterna och fröna när de undersökte djupfrusna ekorrbon 38 meter under markytan i nordöstra Sibirien. De har antagligen bevarats eftersom de troligen frusit snabbt och sen aldrig tinat. Marken håller i dag en temperatur som inte stiger över -7 grader.
Växten är en obestämd art, som kallas Silene stenophylla.

Referens: Yashina S., et al, Regeneration of whole fertile plants from 30,000-y-old fruit tissue buried in Siberian permafrost, PNAS Early Edition, feb 2012, doi/10.1073/pnas.1118386109

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".