Kaliforniens guvernör Arnold Schwartzenegger en av krafterna bakom den nya stamcellssatsningen (foto: pressens bild)

Kalifornien storsatsar på stamceller

I skuggan av presidentvalet röstade inatt svensk tid amerikanska delstaten Kalifornien ja till en storsatsning på stamcellsforskning. Ett helt nytt forskningsinstitut ska nu byggas, som varje år ska satsa i storleksordningen tio gånger mer pengar än svenska vetenskapsrådet årligen satsar på medicinsk forskning totalt sett.

Det är inte bara ny president som det röstats om i USA. Natten till onsdag gick invånarna i forskningsframgångsrika delstaten Kalifornien också till folkomröstning om stamceller. En typ av forskning som president Bush, precis som många andra amerikaner varit skeptisk till eftersom den innebär användningen av celler från omogna embryon.

Helt nytt stamcellsinstitut
Den så kallade ”Proposition 71”, som Kaliforniaborna nu röstat om, går ut på att delstaten - oavsett vilken presidentkandidat som vinner valet (ej klart vid publiceringen av denna text) - ska inrätta ett helt nytt institut för stamcellsforskning. Ett institut som enligt tidskriften San Fransisco Cronicle, ska satsa ungefär 3 miljarder svenska kronor om året bara på stamcellsforskning. Det är i storleksordningen nästan 8 gånger mer än de 400 miljoner som svenska vetenskapsrådet årligen lägger på all medicinsk forskning i Sverige.

Viss privatfinansierad forskning på stamceller har bedrivits i flera amerikanska delstater tidigare, men i och med omröstningen i natt blir Kalifornien den första delstaten i USA som säger ja till att satsa statliga pengar på det här omdebatterade forskningsområdet.

Sverige kan påverkas
Enligt Jonas Frisén, professor i stamceller vid Karolinska institutet i Solna, skulle satsningen i Kalifornien kunna bli en faktor som snabbar på den förändring i inställningen till stamcellsforskning som många förutspått i USA – oavsett vem av Bush eller Kerrys som vinner valet.

Etableringen av det nya institutet skulle också enligt Jonas Frisén öka Kaliforniens redan dominerande ställning i världen som stamcellsforskningsregion.
– Det troligt att det här kommer att innebära att fler svenska stamcellsforskare kommer vilja lämna Sverige och förlägga sitt arbete till Kalifornien istället, säger Frisén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".