Håller den svenska torsken på att ta slut? Den norska laserradarn kanske kan ge svar (foto: pressens bild)

Norsk laser kan räkna fiskbetstånd

Statusen för den svenska torsken är något som diskuterats flitigt de senaste åren. Men med den teknik som används idag är det svårt att göra bra beräkningar av hur mycket fisk som verkligen finns kvar. Nu testar norska havsforskningsinstitutet en slags laserradar som kanske skulle kunna avhjälpa problemet.

– Det handlar om att skicka ner ljuspulser i vattnet som reflekteras tillbaka när de träffar på fisk, förklarar Jens Hjemstad på Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium. En slags laserradar som kan fästas under ett flygplan och användas för att på kort tid läsa av fiskebestånden i stora vattenområden. Metoden har redan testats av norska havsforskningsinstitutet som använt laserradarn för att inventera det makrillbeståndet i Norge.

Ekolod vanligast idag
I både Norge och Sverige är idag ekolod det vanligaste tekniska hjälpmedlet för att kartlägga fiskbestånd. Och enligt Jens Hjelmstad skulle laserradarn vara ett både biligare och effektivare sätt att få reda på hur mycket fisk som finns.

Och trots att radarn inte kan tränga mer än 50 meter ner i vattenmassan så menar Jens Hjelmstad att metoden skulle fungera även på mer djupgående fiskareter - som till exempel den svenska östersjötorsken.
– Om det behövs skulle lasern gå att koppla till en undervattensfarkost som skulle kunna söka av vattenvolymer på större djup, säger han.

Oprövad i svenska vatten
I Sverige har metoden inte prövats än men på Fiskeriverket - som har ansvaret att uppskatta fiskbestånden i svenska vatten - tycker man ett den norska laserradarn verkar intressant.
Men när det gäller att uppskatta situationen för den svenska torsken är det inte säkert att avancerad teknik är tillräckligt, säger Bengt Sjöstrand som jobbar på fiskeriverket. Idag, menar han, är det ett lika stort problem att yrkesfiskarna själva inte rapporterar in hur mycket torsk de får upp.

– Uppgifterna om hur mycket fisk man får upp är ju också ett viktig redskap i våra beräkningar av fiskekvoter, och här är vi ganska säkra på vi inte får in sanningsenliga uppgifter från alla yrkesfiskare idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista