Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi kopplar upp alltfler prylar på nätet.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Prylarnas internet - vi kopplar upp allfler saker på nätet

Allt fler prylar kopplas till internet, och det blir allt vanligare att vi kommunicerar med dom eller styr dom med appar - till exempel på mobilen. Dataforskarna pratar om att internet utvecklas till ett prylaranas, eller sakernas internet.

- Det handlar om att kunna koppla ihop den riktiga världen med mjukvarna och på det sättet kunna göra mycket mer och mycket bättre än vi någonsin kunnat tänka oss förut, säger dataforskaren Adam Dunkels vid SICS i Kista, Swedish Institute of Computer Sciences.

Den teknik som brukar kallas Sakernas Internet utgår ifrån att våra ting omkring oss tilldelas en digital identitet och kan nås via en egen Internet-adress. Information kan skickaas från vara streckkodläsare och sensorer, till databaser, och kan gälla om en vara finns på plats i butiken, eller mätvärden, till exempel temperatur och belysning i ett rum.

All denna information tänker sig nu forskarna ska bli ännu mer åtkomlig tack vare sin identitet på nätet och tack vare att fått de smarta mobiltelefonerna, som gör det möjligt att hämta och kombinera data på nya sätt. Sån information, kan användas till olika saker, att hålla koll var barnen är, eller för forskning kring mänskligt beteende.

- Om man checkar in i tunnelbanan, eller handlar mat och man använder streckkoden för att skanna in matvarorna. Och när man har mycket sensordata och laddar upp sig till de stora databaserna kan man också förädla den information om till exempel hur människorna rör sig i en stad, eller hur man åker skidor och så vidare, säger Kia Höök, professor i människa-maskin-interaktion:

Och till skillnad från kylskåpet i det smarta hemmet, som det var mycket tal om för drygt tio år sen, så är det inte kylskåpet som automatiskt ska beställa mer mjölk när den är slut. Nu när har vi mer datorkraft och appar i mobilerna, kan vi själva styra vad slags information vi vill ha, säger dataforskaren Adam Dunkels.

- Vi har mer datorer omkring oss än vi någonsin haft, och vi styr över dem mycket mer än vi gjort tidigare. Vi använder dem precis som vi vill, genom att ta upp telefonen ur fickan, säger Adam Dunkels.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".