Platta TV-skärmar klarar inte kommande TV-system

Ett nytt TV-system som kommer att ge oss långt skarpare bild än idag är på väg - High Definition TV eller HDTV heter tekniken, de närmaste åren kommer allt fler kanaler som sänder med den här nya kvaliteten. Men det kan finnas problem, för den som redan idag köper en TV med platt skärm - det är inte säkert att den platta TV:n kommer att klara av att visa de nya, skarpare HDTV-bilderna.

Nyårskonserten från Wien är en fest för ögat när man ser den i HDTV på en riktigt stor TV-skärm. Den höga upplösningen ger nästan fem gånger skarpare bild än nuvarande TV-system, och det verkar nu som att det kan börja lossna ordentligt för HDTV. Japan, Canada, Usa och Australien har redan många kanaler som sänder med HDTV-kvalitet, här ligger Europa sist i utvecklingen och i Norden finns än så länge bara en enda HDTV-kanal, men fler är på väg.

Det som i första hand driver utvecklingen är dom platta digitala TV-apparaterna, men bara för att man köper en lcd eller plasma-tv så betyder inte det att den klarar HDTV, många av dagens platta TV-apparater har helt enkelt för dålig upplösning, säger Benny Norling på satellitbolaget NSAB-SIRIUS.

– Det här tror jag inte att fackhandeln upplyser så bra om. Man bör fråga vad TV:n har för upplösning, säger Benny Norling.

Det kommer att var TV-skärmen som är den stora investeringen för den som vill titta på HDTV, men Anders Appelqvist som är VD för konsumentelektronikbranschen, TV-handlarnas egen organisation, tycker att det snarare är konsumenterna som har lite för bråttom.

– De har ingen aning om det här. Man har ett sådant sug efter den platta TV:n, och man är så nöjd med den platta TV:n att man glömmer att titta på kvaliteten.

VR: Det har talats om en märkning, ”HDTV-ready”, när kommer den att finnas på apparaterna?

– Jag tror att det kommer under våren nästa år, säger Anders Appelqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".