Abemama, en av de 32 öarna i Kiribati. Foto: Google Maps.

Klimatförändringar kan tvinga hel nation att flytta

"Marginalerna är väldigt små"
1:22 min

Den lilla önationen Kiribati i Stilla havet planerar att flytta hela befolkningen till Fiji, omkring 200 mil därifrån, på grund av att havsnivåerna stiger. Om Kiribati evakueras blir det första gången som klimatförändingarna tvingar ett helt lands invånare att flytta.

– Jag tror att de funderingarna är allvarligt menade. Landet ligger högst en eller ett par meter ovanför havsytenivån - och då är det nivåns medelvärde, sen tillkommer stormar och vågor, så att marginalerna är väldigt små, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi på Rossby center, som tror att den drastiska åtgärden kan komma att förverkligas.

Det betyder att även de ungefär 40 centimeter som vattennivån väntas höjas fram till år 2100 kan få förödande effekter. Kiribatis president finner alltså läget så akut att han har börjat förhandla om att köpa 20 kvadratkilometer mark på en av dom högre belägna Fijiöarna. Dit tänker han sig att landets 113 000 invånare skulle kunna flytta, säger han till The Telegraph.

Kiribatis ligger vid ekvatorn mellan Hawaii och Fiji. Landet består av 32 atoller, alltså korallrevsöar formade som hästskor. Deras grunda färskvattenkällor är i många fall försaltade, något som både leder till brist på dricksvatten och problem för jordbruket.

För att hindra tidvattenströmmarnas effekter har man byggt vallar och det har även planterats 37 000 mangroveträd för att skydda kusten från att erodera. En annan lösning som diskuterats går ut på att bygga konstgjorda öar åt befolkningen, men det har alltså inte förverkligats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".