Läkemedelsrester kan renas med aktivt kol

1:23 min

En stor del läkemedelsresterna ifrån avloppsvatten går att ta bort med aktivt kol och skulle kunna bli en lösning för att förhindra att miljöstörande kemikalier kommer ut i miljön. Det visar forskning som utförts av Svenska miljöinstitutet IVL.

Läkemedelsrester som passerat kroppen och hamnat i avloppet går oftast helt opåverkade genom dagens avloppsreningsverk och kan påverka vattenlevande organismer allvarligt. Forskning har bland annat visat att vissa fiskarters förmåga att fortplanta sig har störts av läkemedel som innehåller hormoner, som tillexempel P-piller. 

Tidigare studier där man använt ozon tillsammans med aktivt kol för att ta bort läkemedelsresterna har inte visat sig vara lika effektiva den metod man nu prövat nu. 

Genom att låta renat avloppsvatten passera fler olika bassänger med aktivt kol har så har 90-98% av läkemedelsresterna som fanns i vattnet fastnat i kolet. Men försöken som IVL utfört har gjorts i mycket liten skala med 100 liter avloppsvatten i timmen som har passerat filterbädden, i ett riktigt reningsverk rör det sig om flera tusen liter i sekunden och metoden kan i nuläget därför inte överföras på hur det skulle fungera i ett stort reningsverk. Ett problem som då kan uppstå är att bakterier och partiklar från reningsverket sätter igen kolbädden, förmågan hos det aktiva kolet att ta till sig läkemedelsrester kan då bli sämre. Mats Ek, biokemist och forskare på IVL berättar att de nu planerar fler studier.

– Nästa steg är att vi skall göra det i lite större skala för att se den här igensättningen på ett tryggare sätt, säger Mats Ek på Svenska miljöinstitutet, IVL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista