Lützenfynd. Foto Markus Hansson

Unikt massgravsfynd från slaget vid Lützen

Tyska arkeologer har precis inlett utgrävningen av en unik massgrav från slaget vid Lützen. Fynd av massgravar från trettioåriga kriget är ovanliga, och det här är första gången som en hittats från just slaget vid Lützen.

Vid slaget 1632, som var ett av de blodigaste under det trettioåriga kriget, dog sveriges kung Gustav II Adolf. Hans öde är välkänt, men i och med fyndet av massgraven hoppas arkeologerna nu få veta mer om de upp till 10 000 vanliga soldater som mötte döden på slagfältet.

Framför fötterna på Arkeologen Susanne Friederich ligger en rad rostbruna skelett prydligt ordnade sida vid sida, halvt befriade från jord och smuts. Minst 75 döda från slaget vid Lützen räknar arkeologerna med att det ligger här i graven.

Tack vare det här unika fyndet kommer arkeologerna nu att få veta mer om de tusentals namnlösa soldater som stupade i slaget. Förutom att ta reda på var de kom ifrån, å om de var sjuka eller undernärda när de dog så kommer man också att kunna säga hur de dog, om de föll offer för ett svärdshugg eller skjöts ihjäl.

Utgrävningen är också speciell genom att den sker inomhus i ett laboratorium. Den sex gånger sju meter stora graven lyftes nämligen upp ur åkern där den hittades i två stora stycken, som tillsammans väger 55 ton. Dom tranporterades sen på lastbil till ett laboratorium. Fördelen är att arkeologerna nu kan arbeta under optimala förhållanden. Dessutom är det billigare än att gräva på traditionellt vis utomhus. Även svenska arkeologer kommer nu att delta i utgrävningen som alltså precis kommit igång.

Genom isotoper som tas upp av kroppen med vattnet vi dricker och som är unika för olika platser så kan forskarna ta reda på varifrån i Europa personerna i graven en gång kom ifrån. Även DNA kommer att undersökas och andra undersökningar kommer att kunna ge svar på både om de döda var undernärda vid tiden för slaget, samt om de bar på någon sjukdom.

Vid slaget vid Lützen drabbade svenska och tyska kejserliga styrkor samman. På Sveriges sida slogs även skottar och finländare. På den kejserliga sidan stred bland annat tyskar, tjecker och kroater.

De senaste åren har flera undersökningar av slagfältet gjorts, där tusentals lämningar hittats. Blykulor och delar av vapen har gett arkeologerna värdefulla ledtrådar till hur exakt slaget förlöpte.

Metoden att lyfta upp hela det arkeologiska fyndet och sedan gräva ut det inomhus kallas för "blockbärgning" . Metoden är inte ny, men har blivit allt vanligare på senare år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".