Nya risker med galna ko-sjukan

De flesta människor har en gen som ger motståndskraft mot den tidigare så fruktade galna ko-sjukan. Man smittas alltså inte så lätt. Men nu visar Londonforskare att sjukdomen kan ligga dold i en annan, mer smittsam, form.

Galna ko-sjukan verkade inte vara så smittsam för människor som det först befarades, då nötköttsskräcken drabbade världen. Nu har man sett att det krävs en genetisk disposition för att bli smittad, en speciell gen för att man ska drabbas av den mäskliga varianten av sjukdomen.

Sjukdomen smittar i annan form

Men även om man i stället har den skyddande genvarianten, så är inte resistensen total, visar en grupp Londonforskare i senaste numret av tidskriften Science. De som smittas ändå, trots att de har resistensgenen, verkar ha fått sjukdomen i ytterligare en annan form, som man inte känt igen som galna kosjukan.

Det betyder att sjukdomen dels har funnits lätt igenkännbar i sin tragiska och dödliga form, dels i en form som man inte känt igen, och inte vetat var den kom ifrån - sjukdomen kan ligga dold och cirkulera i befolkningen i en högre grad än man vetat om.