FORSKNINGSPOLITIK

Storsatning på biomedicinsk forskning

Idag presenterade forskningsminister Jan Björklund planerna på ett nytt nationellt forskningsinstitut inom biomedicin - Sweden Science for Life Laboratory. Hur nationell satsningen blir återstår att se. De lärosäten som ingår i samarbetet är Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet och Stockholms och Uppsala Universitet - så det ser ut som att det är ABC-regionen som är vinnare.

Förhoppningen är att institutet, som ska vara igång 2013, ska kunna omsätta en miljard per år. Omkring tusen forskare ska knytas till projektet, som ska fokusera på forskning kring gener och proteiner.

Jan Björklund ville på dagens presskonferens inte medge att det här är regeringens svar på att Astra Zeneca lägger ned verksamheten i Södertälje, men hoppades samtidigt att åtminstone en del av den forskningskompetens som finns där nu stannar kvar i Sverige.

Hur mycket pengar i den kommande forskningspropositionen som går till SciLifeLab, som institutet heter i förkortning, är oklart. 220 miljoner kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, och Astra Zeneca skjuter till fem till tio miljarder dollar per år de kommande fem åren.