Tyrannosaurie med fjädrar hittad i Kina

1:52 min

Veckans nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature innehåller en omvälvande dinosaurienyhet. Kinesiska forskare har hittat fossila spår av fjädrar hos en stor rovdinosaurie. Det här betyder att den mest kända rovdinosaurien, Tyrannosaurus rex, kan ha haft fjädrar.

Bilden av tyrannosaurus rex som en stor ödlelik best kan behöva ritas om. Den kan lika gärna ha varit mer lik en gullig kyckling. Enligt Jan Ove Ebbestad som är intendent på evolutionsmuseet på Uppsala Universitet är det ett sensationellt fynd.

– Befjädrade dinosaurier är det mest häftiga inom dinosaurieforskning nuförtiden, men att man börjar hitta fler och fler exemplar och nu den här stora tyrannosaurusliknande djuren, det är otroligt häftigt, säger Jan Ove Ebbestad.

Hittills har endast små dinosaurier hittats med fjädrar, men nu har alltså turen kommit till dinosauriefamiljen Tyrannosaurus och enligt Jan Ove Ebbestad verkar det allt mer klart att en hel utvecklingsgren av rovdinosaurer alla hade fjädrar.

Fjädrarna var inte bara till för att flyga med utan andra typer av fjädrar utvecklades också både som utsmyckning, kamouflage och som i det här fallet med tyrannosaurusen, antagligen för att reglera kroppstemperaturen.

De fossil som kinesiska forskare nu har analyserat har hittats i ett fyndtätt område i nordöstra Kina. Dinosaurien tillhör alltså samma familj som Tyrannosaurus rex och har fått art-namnet Yutyrannus Huali. Det är en blandning av latin och mandarin och kan ungefär översättas till "den vackra och befjädrade tyrannen".

Jan Ove Ebbestad beskriver det som en motsägelsefull bild av ett fruktat rovdjur.

– Du kan tänka dig den här bjässen, som är femton meter lång, som då är klädd i något som liknar fjädrar. Så den har verkligen varit som en stor dunig kyckling, fast femton meter lång, säger Jan Ove Ebbestad.