Skalvet förbryllar forskare

1:22 min

Det kraftiga jordskalvet igår nära ön Sumatra i Indonesien orsakade ingen större tsunami liknande den som drabbade samma område 2004. Men skalvet, som hade en magnitud på 8,6, förbryllar jordbävningsforskare.

– Vi är förvånade hur det kunnat bli ett så stort skalv där det inte går en egentlig plattgräns, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala Universitet.


De flesta stora jordbävningar äger rum där kontinentalplattor möts. Så var fallet 2004 när den australiska plattan och sundaplattan möttes och orsakade en vertikal rörelse som gjorde att havsbottnen höjde sig, liksom havsnivån som sedan orsakade de tsunamivågor som krävde över 200 tusen människors liv. 


Gårdagens jordbävning inträffade bara några mil ifrån platsen där 2004 års skalv utlöstes - men skiljer sig åt på flera viktiga punkter, säger Björn Lund.

Den här gången höjdes inte havsbottnen eftersom plattan rörde sig horisontellt istället. Dessutom skedde det inte vid en plattgräns utan i en spricka ute på den australiska plattan, vilket förbryllar Björn Lund och hans seismologkollegor.

– Det här kommer vi nog att forska på de närmaste åren för att förstå vad som hände. Det måste finnas en rejäl sprickzon i området som har kunnat röra sig, men hur det kommer sig att det har samlats ihop så här mycket spänningar är oklart just nu. Så det är ganska spännande ur seismologisk synvinkel, säger Björn Lund.