1 av 2
Skalvet utanför Sumatra var på magnituden 8,6 och registrerades i Uppsala efter 12,5 minuter. Bild: Svenska nationella seismiska nätet.
2 av 2
Registrering av vågrörelsen i marken vid Uppsala universitets mätstation i Uppsala.

Skalvet i Indonesien höjde Sverige

Marken i Sverige höjdes under några minuter 1,7 centimeter till följd av jordskalvet i havet utanför Sumatra i förrgår. Uppsala universitets mätstationer registrerade en första våg i marken i Sverige 12,5 minuter efter skalvet.

42 minuter efter jordskalvet nådde vågen i den svenska marken sitt maximum.

– Något liknande har inte hänt sedan jordbävningen i Japan förra året då man uppmätte en drygt 2cm hög våg i marken, säger seismologen Björn Lund vid Uppsala Universitet.

Uppsala universitet registrerar i genomsnitt 1-2 svenska jordskalv per dag och mätutrustningen registrerar i princip alla skalv i världen som har en styrka över magnitud 5. Skellefteå och trakterna kring Vänern är de mest aktiva skalvområdena i Sverige.

– Den 1,7 cm höga vågen kan jämföras med den årliga landhöjningen som i Uppsala är omkring 5 mm. Att en våg sprider i marken kan i vissa fall utlösa väntande vulkanutbrott, vilket även hände i Japan förra året.

Mer om jordskalvet som förbryllar uppsalaforskarna i Vetenskapsradions veckomagasin 13.20 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista