Beröring kan påverka växter

Inte bara köttätande växter reagerar på beröring. Andra växter kan både bli mindre och blomma senare om de berörs regelbundet.  Biologer tror att det kan bero på ett hormon.

I en ny studie har biologer på Rice University i Texas odlat växten backtrav, med och utan att flera gånger om dagen röra vid dem och märkte att de vidrörda plantorna växte mindre, fick tjockare stammar och försenad blomning.

En förklaring till detta är enligt biologerna att växtens nivå av försvarshormonet jasmonat ökar när man rör vid den. Jasmonat ska reglera växtens skydd mot skadedjur och sjukdomar och påverkar alltså även tillväxten.

Biologerna jämförde resultaten med muterade plantor som saknade respektive hade överdrivet stark påverkan av hormonet, för att försäkra sig om att just jasmonat var av betydelse här.

Hormonet jasmonat finns i de flesta högre växter - så vill du skydda krukväxterna mot löss så kan det vara en bra idé att klappa dem. Men då får du räkna med att de inte blir så stora.

Referens:

Chehab et al. "Arabidopsis Touch-Induced Morphogenesis Is Jasmonate Mediated and Protects against Pests", Current Biology (2012), doi:10.1016/j.cub.2012.02.061