Behandling med stamceller i Kina får kritik

1:20 min

I Kina har myndigheter infört förbud mot icke godkända stamcellsbehandlingar. Men enligt en granskning som tidskriften Nature gjort så genomförs trots detta fortfarande såna behandlingar på många håll i landet, något som stamcellsforskare varnar kan ge patienterna allvarliga skador.

Stamcellsklinikerna påstår sig kunna bota till exempel Parkinsons sjukdom, autism MS och diabetes.

Behandlingarna som erbjuds för hundratusentals kronor, ofta till utländska patienter, kan vara skadliga och är inte redo för att användas ännu, enligt tidskriften Natures stamcellsexperter. De varnar bland annat för cancer och så kallade autoimmuna sjukdomar.

Kinas hälsoministerium krävde i januari att kliniker som vill genomföra stamcellsbehandlingar ska registrera sin verksamhet, och redogöra bland annat för hur behandlingen går till, etiska överväganden och varifrån stamcellerna kommer. Men hittills har ingen klinik registrerat sig trots att behandlingarna fortgår.

Stamceller är omogna celler som kan utvecklas till olika typer av specialiserade celler, som hudceller eller nervceller. De används redan inom sjukvården till exempel vid benmärgstransplantationer och det forskas på många andra användningsområden.

Redan nu hävdar alltså kliniker som Nature granskat att deras stamcellsbehandlingar haft god effekt. I Changchun till exempel påstår de ha botat över 10 000 patienter från Parkinsons sjukdom, men varken där eller på annat håll finns kliniska studier som stöder detta publicerade.