Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Älgjakten påverkade stenålderns samhälle. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX

Älgjakt formade samhället på stenåldern

Stenålderns älgjakt lade grunden för ett avancerat samhällssystem i Norrland redan för 6000 år sedan. Det menar arkeologen Ylva Sjöstrand som är aktuell med en avhandling om älgens betydelse för stenålderns norrlänningar.

– Älgens roll gjorde att man blev låst i landskapet, att de här olika lämningarna, som kretsade kring älgen, var tvungna att underhållas, och att de krävde kontinuitet och organisation, säger Ylva Sjöstrand, arkeolog vid Stockholms universitet.

Redan för 6 000 år sedan började stenåldersbefolkningen i Norrland gräva mängder av djupa fångstgropar längs älgens traditionella vandringsleder, gropar där älgar fångades och dödades. Snart fanns tusentals såna fångstgropar i skogslandskapet, och arkeologen Ylva Sjöstrand menar att den här jaktkulturen omformade hela det norrländska stenålderssamhället, något som också hällristningar i området tyder på, där 90 procent av alla motiv består av just älgar.

Den process som normalt förknippas med att människor började bruka jorden och bli bönder drevs alltså i Norrland fram genom älgjakten, menar hon, eftersom fångstgroparna både behövde grävas, underhållas och vittjas så blev människorna här mer bofasta och organiserade, 2 500 år innan jordbruket etablerades i Norrland.

– Älgens roll, såsom det yttrat sig genom bruket av fångstgropar, har lett till det jag kallar ett neolitiskt tänkande, samma dispositionsmall för samhällsstrukturen som vi återfinner i de samhällen som brukar jorden, säger Ylva Sjöstrand.

Tobias Svanelid
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".