Så här skulle Vintergatan kanske se ut om dess mörk materia var synlig. Källa: ESO/L. Calçada

Nya mätningar talar emot betydelsen av mörk materia

Ett försök att mäta mängden mörk materia i solens omgivning har givit oväntat dålig utdelning och ställer till problem för alla etablerade modeller för vår galax. Astronomer i Chile har gjort mätningar av stjärnors rörelse i vår galax, och sett att mörk materia inte behövs för att förklara rörelserna.

Den så kallade mörka materian är en etablerad byggsten i dagens astronomi och kosmologi, trots att man inte har kunnat identifiera vad den består av. Mörk materia förväntas utgöra 80 procent av all materia i universum och behövs bland annat för att förklara fenomen som galaxbildning.

Nu har chilenska astronomer mätt hur stjärnor rör sig i vår del av galaxen och rörelserna kan förklaras med gravitation enbart från den vanliga, synliga, materian: stjärnor och gas och stoft - alltså ingen mörk materia. Resultatet är mycket oväntat, för de vanliga beskrivningarna av galaxen förutsäger ganska stora mängder mörk materia i det här området. 

Om det här resultatet håller sätter det käppar i hjulet för alla försök att fånga upp mörk materia-partiklar i detektorer på jorden. Mörk materia är en viktig del i förklaringar av observerade fenomen från som hur galaxer roterar och ända upp till hela universums struktur och uppbyggnad, och därför behövs det mycket mer än det här resultatet för att överge hypotesen att mörk materia finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".