Gasplattformen i Nordjön. Foto: Total E&P UK/Scanpix.

Nu ska gasläckan i Nordsjön tätas

Förberedelserna för att täta det gasläckage som uppkom i slutet av mars på havsbotten utanför den skottska kusten har nu inletts. I värsta fall kan det ta flera månader att stoppa läckan.

Det franska oljebolaget Total skall försöka täta läckan via den plattform som är rakt ovanför den plats det läcker ifrån genom att spruta ner tung lera och cement. Samtidigt borrar man två hål från var sin sida om plattformen för att den vägen täta läckaget om den första operationen inte lyckas.

I bästa fall har man stoppat läckan inom ett par veckor, i värsta fall kan det ta flera månader, kanske så långt som sex månader, enligt företaget.

Varje dag strömmar minst 200 000 kubikmeter metangas ut, enligt det norska petroliumforskningsinstitutet motsvarar det koldioxidutsläpp från över en miljon bilar.

Några andra miljöeffekter, mer än ytterst lokala, har inte påvisats. Det visar mätningar som skottska myndigheter har utfört.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".