Rubbad sömn kan leda till diabetes

1:41 min

Rubbad sömncykel som till exempel kan ske under skiftarbete påverkar ämnesomsättningen och kan i värsta fall leda till diabetes. Det tyder en amerikansk studie på. Jan-Erik Broman, sömnutredare vid Akademiska sjukhuset menar att resultaten visar på sömnens inverkan på vår hälsa.

– Det är väldigt viktigt att vi sover ordentligt och att vi sover på natten. Gör vi på något annat sätt skadar det vår hälsa, säger Jan-Erik Broman.

Att sömn är livsviktigt råder det inget tvivel om. Tidigare forskning visar på ett samband mellan sömnbrist och fetma. Men den här studien visar lite mer om vad som händer i kroppen när vi sover. En grupp friska personer fick under fem veckor leva med mindre sömn och rubbad dygnsrytm. De sov bara fem och en halv timme per natt och i stället för vårt normala 24-timmarsdygn levde de i en 28-timmarscykel. Tanken med det var att simulera en skiftarbetares dygnsrytm.

Studien gav två tydliga resultat. Det ena var att ämnesomsättningen gick ner och det andra var att insulinproduktionen minskade vilket gjorde att blodsockerhalten ökade kraftigt. I vissa fall så pass mycket att det gick att jämföra med ett förstadium till diabetes typ 2.

Jan-Erik Broman tycker att det här är ett område som kräver mera forskning.

– Det går inte att sätta likhetstecken mellan ett sådant här laboratorieexperiment och skiftarbete men det gör ändå att man kan fundera på hur skiftarbetare har det med sin hälsa. Man kan också ifrågasätta det som sker i samhället att skiftarbete ökar med sådan kraft att man måste se över om det verkligen är nödvändigt att utsätta oss för de här dygnsrytmrubbningar som det handlar om.

#link=244827#

Vetenskapsradion
Ellen.Wennerstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista