1 av 2
Prof. C. N. R. Rao Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Reserach.
2 av 2
Johan Bergendorff i New Delhi.

I indisk tidszon...

Det är konstigt att folk låter så mycket i hotellkoridoren mitt i natten, hinner jag tänka innan jag somnar om. Så ringer telefonen vid sidan av sängen. Det är från receptionen:
- Excuse me Sir, but what time are you planning to check out?
- Before noon, for sure
- But Sir, it is already 20 minutes past 12?

Ridå! Jag hade glömt ställa om klockan till indisk tid (+4,5 timme), men hade som tur var inga intervjuer inbokade förrän på eftermidagen. Det fick bli indisk lunch istället för frukost och snabbt iväg...

Igår var jag i New Delhi och träffade chefen för CSIR, Indiens motsvarighet till Vinnova eftersom de delar ut pengar till tillämpad forskning och är företagsnära, fast med 17 000 anställda och med 40 egna labb och 50 andra forskningsinstitutioner (vilket Vinnova inte har).

Chefen Professor Samir K. Brahmachari berättade bland annat om ett spännande "Open source" projekt för att snabba upp forskningen kring att hitta nya botemedel mot TBC där ju allt mer resistenta stammar sprider sig. Lungsjukdomen är den vanligaste dödsorsaken i Indien för människor mellan 15-45 år med 400 000 dödsfall årligen.

Igår kväll bar det av till Bangalore i södra Indien, landets IT-huvudstad där många multinationella företag öppnat sina Indien-kontor och stora forskningsanläggningar. Jag ska besöka Astrazeneca och ta reda på vad de gör mot TBC till exempel, och så höra vad Volvo och General Electric vill med sin indiska "frugal engineering". Ett av de bästa exemplen på sådan supersnål ingenjörskonst som leder till produkter som även många av jordens fattiga ska ha råd med är den indiska bilen Tata Nano som jag provåkte här i stan.

Idag har jag också träffat Indiens mest vetenskapligt citerade nu levande forskare, professor C. N. R. Rao, 77 år gammal. Han hade bråttom och ville att den utlovade timmeslånga intevjun skulle göras på 30 minuter. Han var heller inte så pigg på att framföra den kritik han tidigare sagt i bland annat tidskriften Science om Indiens mediokra kvalitet på sina universitet. Kanske har han tvingats mildra kritiken, han är trots allt vetenskaplig rådgivare till premiärminister Singh?

På fredag flyger jag till Chennai och vidare med bil till Kalpakkam. Där håller Indien på att bygga ett av sina nya flaggskepp i kärnkraftsprogrammet, som bland annat bygger på att man vill använda thorium som komplement till uranbränsle (eftersom Indien har väldigt gott om thorium, liksom Norge). Kärnteknik är ett av Indiens spjutspetsområden, liksom raketuppskjutningar, inte minst aktuellt eftersom Indien häromdan provsköt en långdistansrobot med räckvidd in i Kina och Europa. Indien siktar helt klart mot stjärnorna, frågan är hur snabbt det kommer att gå...

इतनी देर (på återseendehindi)
Johan Bergendorff

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".